Same osłony muszą być dostępne, ale pewnie trzeba je lakierować . Właśnie miałem naprawę z OC sprawcy- wymiana obudowy lusterka+malowanie.
temperatura płynu chłodzącego??
Zwiń
X
-
temperatura płynu chłodzącego??
witam
Chłopaki mam takie pytanko:
Jaka powinna być temperatura płynu chłodzącego w taką pogodę jak teraz?
Problem polega na tym że wzkaznik jest mało precyzyjny ponieważ jeździłem teraz dwa dni z podłączonym kompem i oto moje spostrzeżenia:
- wskaźnik na pulpicie dochodzi do pionu przy około 70 stopniach i tam zostaje aż temp. przekroczy 105 stopni.(normalnie nie przekracza ale swojego czasu miałem uszkodzoną pompę i stąd wiem)
-auto na postoju po długim czasie osiągnie około 90 stopni jednak podczas jazdy spada do 72 stopni.
Rozmawiamy oczywiście o silniku benzynowym.
No i teraz pytanie czy jest to uszkodzony termostat? czy to normalne? czy vag com przekłamuje?
Dobrze byłoby gdyby ktoś mógł to sprawdzić u siebie na vagu.
-
-
U siebie jak sprawdzałem to obojętnie czy podczas jazdy czy na postoju w taką pogode jak teraz temp optymalna czyli 90 stopi. Może Ciebie czujnik oszukiwać ja tak miałem zaniżał mi temp o 15 stopni :/ koszt takiego czujnika 30-60złNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Sigma_74
wasyl900, walniety masz termostat prawdopodobnie.
zawsze ma pokazywac temepeture odpowiednia w czasie ajzdy ma byc zawsze 90 stopni.
kjak nie jest to jest dowód na to że ejst uszkodzony termostat.
Komentarz
-
Sigma_74
-
Włącze się do dyskusji
Tak na chłopski rozum, dla mnie wszystko jest Ok,
-jadąc samochodem raz jedziesz szybciej raz wolniej - wniosek raz chłodnica bardziej chłodzi raz mniej , a jeśli mamy otwarty obieg to normalne że chłodziwo dostające się z chłodnicy obniża temperaturkę na czujniku
- ilość pompowanej wody zalezy od obrotów silnika , czyli jeśli podczas jazdy miałeś 90 stopni i temp rosła otworzył się termostat dostałeś zimniejszą wodę z chłodnicy i automatycznie temperatura spadła
Tak jak napisał jspider, temperatury płynu nie da się utrzymać na jednym poziomie ( no chyba że jest to Wojskowy Agregat prądotwórczy) dla mnie wszystko działa jak należy czyli jak teperatura osiąga stan w którym otwiera się termostat to dostaję się zimna woda i spada teperatura (termoustat się zamyka ) i jak się nagrzeję to znów się otwiera i tak dalej ....
Oczywiścię mogę się mylić bo jako wnuk Chłopa malorolnego zostałem wyedukowany na Ursusie C360 oraz na polonezie :wink:
PS Wasyl wpadłbyś na Spota to byśmy pośmigali z VAGiem , co ileś tam głów to nie jedna :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Panowie zrozumcie ze temperatura w czasie jazdy nie rosnie tylko stoi na okolo 72 stopni a rosnie dopiero po zatrzymaniu ,termostat powinien otwierac na 87 stopniach no i wydaje mi sie ze taka powinna byc temp..faktycznie silnik moze miec za niska temperature bo jest niedogrzany co wnioskuje po mlecznym nalocie na korku wlewu oleju,dodam ze pynu nie ubywa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wasyl900faktycznie silnik moze miec za niska temperature bo jest niedogrzany co wnioskuje po mlecznym nalocie na korku wlewu oleju
Zamieszczone przez wasyl900Panowie zrozumcie ze temperatura w czasie jazdy nie rosnie tylko stoi na okolo 72 stopni a rosnie dopiero po zatrzymaniu
Komentarz
-
-
Srednio 30 kilometrow dziennie dwa razy po 15 kilometrow no i max 100km/h
a co do temperatury to według mnie to po to jest termostat zeby utrzymywał temp. około 90 stopni.podczas postoju temperatura rośnie i po przekroczeniu 87 stopni przechodzi powoli na duży obieg a jeśli jest gorąco i temperatura dalej rosnie to przy okolo 98 uruchamia sie dodatkowo wentylator.podczas jazdy plyn w chłodnicy zaczyna sie chlodzic i jezeli zejdzie ponizej 87 to termostat sie zamyka całkowicie po to zeby temp. dalej nie spadala i plyn pracuje na krótkim obiegu a dokładniej jest lekko otwarty i wpuszcza mało zchlodzonej wody z chlodnicy utrzymując silnik w tem 90 stopni.tak jest wedlug mnie i jesli sie myle to mnie poprawcie.Tylko teraz nie wiem czy te 72 stopnie to wina termostatu czy moze uszkodzony czujnik.
Komentarz
-
-
wasyl900, Kurna wymień termostat i zobacz, jak będzie tak samo stawiasz piwo jak będzie lepiej ja stawiam DWA
[ Dodano: Czw 06 Gru, 07 20:45 ]
Zamieszczone przez wasyl900Srednio 30 kilometrow dziennie dwa razy po 15 kilometrow no i max 100km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wasyl900Srednio 30 kilometrow dziennie dwa razy po 15 kilometrow no i max 100km/h
a co do temperatury to według mnie to po to jest termostat zeby utrzymywał temp. około 90 stopni.podczas postoju temperatura rośnie i po przekroczeniu 87 stopni przechodzi powoli na duży obieg a jeśli jest gorąco i temperatura dalej rosnie to przy okolo 98 uruchamia sie dodatkowo wentylator.podczas jazdy plyn w chłodnicy zaczyna sie chlodzic i jezeli zejdzie ponizej 87 to termostat sie zamyka całkowicie po to zeby temp. dalej nie spadala i plyn pracuje na krótkim obiegu a dokładniej jest lekko otwarty i wpuszcza mało zchlodzonej wody z chlodnicy utrzymując silnik w tem 90 stopni.tak jest wedlug mnie i jesli sie myle to mnie poprawcie.Tylko teraz nie wiem czy te 72 stopnie to wina termostatu czy moze uszkodzony czujnik.
Jeżeli masz termometr do 100stopni to sprawdź po trasie jaką masz temperaturę w zbiorniczku wyrównawczym. Powinna być około 85 do 90 stopni. Ja u siebie w ten sposób mierzyłem po przejechaniu 10km w takich warunkach pogodowych jak teraz i było 87stopni.
Jeżeli będzie mniej to jest walnięty termostat ale raczej to czujnik.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
A teraz mam takie pytanie. Silnik AGN i trzyma na tym wskazniku z deski ciagle cos kolo 70'C jak postoi w korku dosc dlugo z 15-20minut to rosnie do 90'C. Vag pokazuje dokladnie tyle samo czyli 70-72'C na silniku. Wszystko wskazywaloby na termostat, ale zastanawia mnie czemu co jakis czas przy tych 70'C wlacza sie na jakies 5 sekund wentylator od silnika :| Wody ma dosc i wszystko inne wyglada ze jest ok, wiec wymieniac termostat czy cos innego kombinowac??
Komentarz
-
-
a więc tak:
po wymianie termostatu wszystko się ustabilizowało, temperatura podczas jazdy zblizona do tej na postoju czyli tamten termostat albo puszczał albo za wcześnie otwierał.
teraz temperatura oscyluje między 96-101 stopni na postoju i 98-99 stopni podczas jazdy i czy to czasem nie za duzo trochę,wentylator zalącza na 100.5-101 stopni.
tak czy inaczej hubert zalegasz dwa browary.
Komentarz
-
-
witam
wymieniłem jeszcze raz termostat bo na tamtym niemieckim 17zł temperatura była nieco za wysoka.Teraz podczas jazdy temperatura 91,5 stopni a podczas postoju oscyluje między 95 a 98 stopni.Powiedzcie czy tak mogę zostawic?.Może ktoś sprawdzić na swoim autku vagiem żebym miał porównanie.
Interesuje mnie tez czy układ sam się odpowietrza czy jest na to jakiś specjalny patent bo jak uciskam górny wąż od chłodnicy to słychać chlupotanie w okolicach nagrzewnicy ale grzanie jest ok.
no i jeszcze jedno przemyślenie:mianowicie jeżeli wskaźnik temp płynu w octavii jest kompensacyjny, to znaczy pokazuje pion od 73 stopni do 105 stopni to czy nie jest tak ze wielu użytkowników skody nieświadomie nie dogrzewa lub lekko przegrzewa swoje autka skracając tym samym ich żywot?Co o tym myślicie?
Komentarz
-
Komentarz